Mennyi koffein van a matcha teában? Kávé vagy matcha?

A Matcha egyfajta zöld tea. És mint minden más tea, ez is tartalmaz koffeint.  A matcha koffeintartalma azonban magasabb, mint általában a zöld teában, a szedést megelőző speciális árnyékolási folyamat miatt.

Mielőtt jobban elmélyednénk a kávé és a matcha koffein tartalmának kérdésében, először ismerjük meg a matcha és a kávé különböző jellemzőit.

Mi a különbség a kávé és a matcha között?

A kávé pörkölt babkávéból áll, melyet megőrlünk és kedvünkre főzzük. Aromás, keserű és magas koffeintartalmáról ismert. A matcha a Camellia sinensis teanövények fiatal leveleiből készül. Ami a matchát megkülönbözteti a többi teától, az az árnyékolási folyamat az aratás előtti utolsó hetekben. Szemben a hagyományos zöld teákkal a matcha esetében a különlegesen jó minőségű leveleket őrlik porrá.

A matcha keverékétől (és az elkészítésének módjától függően) a matchának meglehetősen összetett íze lesz, amelyek az édestől a diós, virágos vagy sós ízig terjedhetnek.

Koffein a kávéban és a matchában

A kávéval az a probléma, hogy a „lökésszerű” koffeinadag nem tart sokáig. Elkerülhetetlen a hirtelen csökkenő energiaszint, és jöhet a második (vagy harmadik) csésze kávé. Összehasonlításképpen: a matcha energialökete ilyen mellékhatások nélkül több mint 4 órán át tart.

Ez azért lehetséges, mert a matcha nagy mennyiségben tartalmaz L-teanint, aminosavat, amely segíti a test nyugodtságát, ellazulását és koncentráltságát. Az L-theanin szabályozza a koffein felszívódását a véráramban is. Annak ellenére, hogy a matcha általában nem tartalmaz annyi koffeint, mint a kávé, a koffeinleadás tovább tart. A test azonnali koffein csúcs helyett néhány óra alatt fokozatosan használja a matcában található koffeint.

Egy teáskanál matcha körülbelül 70 mg koffeint tartalmaz, s ha ennél többet használunk akkor annyival több koffeint veszünk magunkhoz. A kávé készítési módjától függően 60-100 mg koffeint tartalmaz.

Azt is tudnunk kell, hogy egy csésze zöld tea nagyjából 35 mg koffeint tartalmaz, s ez jóval alacsonyabb, mint a matcha vagy a kávé esetében.  A matcha koffeintartalma körülbelül kétszerese a szokásos zöld teának. 

 

Nincs egyszerűbb mint a matcha elkészítése

A jó matcha tea elkészítéséhez csak forró víz és egy kevés matcha tea kell. A kávéval ellentétben nincs szüksége semmilyen gépre, őrlésre stb.  A bambusz habosító keverő sem feltétlenül szükséges csak segít az elkészítés élvezetesebbé tételében. De ez nem követelmény, hacsak nem szertartásos módon matcha teát (usucha és koicha) készítünk. Egy shaker is bőven megteszi. Így aztán nemcsak a kávé, hanem a hagyományos teakészítésnél is jóval egyszerűbb, ráadásul az elfogyasztott koffein minősége is egészen más, mert a hagyományos zöld tea sokkal kevesebb L-teanint tartalmaz. Az L-theanin jellemző a matchára, mivel akkor képződik, amikor a teanövényt megfosztják a napsütéstől néhány hétre a szedés előtt.

 

Mennyibe kerül a matcha tea?

A matcha valamivel drágább, mint a kávé (ha egy adagra vetjük a költségeket). Ennek oka elsősorban a matcha magas termelési, tárolási költsége. Az olcsó matcha általában keserűbb. Természetesen édes és kellemes növényi jegyeket csak akkor kapunk, ha magasabb minőségű matchát vásárolunk. A jó matcha többnyire Japánban készül, a Japánra jellemző magas előállítási költségekkel. Az ára ellenére a matcha mellett szólnak egészségünkkel kapcsolatos érvek is, hiszen a matcha több antioxidánssal rendelkezik, mint a kávé. A Matcha klorofillal rendelkezik, amelyről ismert, hogy méregtelenítő tulajdonságokkal bír.  Persze mindenki döntsön ízlése szerint.

Ha többet szeretne megtudni a teák világáról, szeretettel várjuk személyesen is a Somerset Teahouse üzleteiben.